1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морското равнище на Карибско море ще се увеличи с повече от 112 см до края на века, според кубински учени

Морското равнище на Карибско море ще се увеличи с повече от 112 см до края на века, според кубински учени

Необходима е защита на местата, които могат да смекчат ефектите от промените в морето

Кубински учени изчислиха, че морското равнище на Карибско море ще се увеличи с повече от 112 см до края на века поради промените в климата, съобщава Асошиейтед прес, цитирана inews.bg.

Според прогнозите на Абел Сентела, научен директор на кубинския Метеорологичен институт, морето ще се покачи с 27 см до 2050 г. и с още 85 см до 2100 г.

Все още няма конкретна информация какво смята да предприеме Куба, но наблюденията на морското равнище продължават. Ученият и представител на правителството Марселино Ернандес предупреди, че е необходима защита на местата, които могат да смекчат ефектите от промените в морето.

"Точно сега е наложително да запазим мангровите гори, кораловите рифове, морската трева и пясъчните плажове", коментира Ернандес. "Всяка от тези екосистеми е естествена бариера за защита на бреговете от въздействието от изменението на климата. Ако те се влошат, последствията ще бъдат по-лоши."

Международни научни изследвания до момента са предсказали, че морското равнище ще се покачи с близо 190 см до края на века, причина за което ще е топенето на ледниците и полярните шапки. Покачването на морското равнище обаче няма да е еднакво по целия свят поради теченията, ветровете и други фактори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.