Автор
Woman.bg

Разходка из плажовете и историята на Кюрасао

Известен със своите уединени плажове, слънчево време и качествен ликьор от захаросани обелки от горчив портокал, Кюрасао има богата история, която обяснява нотката на международна култура и интересната смесица от обаянието на стария и новия свят.

Хората твърдят, че произхождат от повече от 50 различни етнически прослойки и че техният роден език е Папиаменту – креолска смесица от холандки, португалски, испански, английски, френски, някои африкански езици и някои индийски.

Стратегическата позиция на Кюрасао в южната част на Карибско море също превръща острова в място, на което се срещат пътищата на световната търговия. С него се свързват и много от важните личности и събития в световната история. Америко Веспучи, Алонсо де Охеда, Питър Стейвъсънт, известният с лошата си слава капитан Блай, Симон Боливар са също неделима част от историята на Кюрасао.

Днес обаче най-вече слънцето и естествената красота на острова са това, което привлича хората тук. Със среден годишен валеж от 56 см на кв.м за година, слънчевото време е гарантирано през цялото време. Постоянните ветрове пък позволяват времето да се задържа и хладно. Туристите могат да избират от 38 различни плажа – някои – на завет под издигащите се високи брегове, други – с издълбани пещери от разбиващите се в брега вълни, а трети се разполагат на широки пространства на брега и предоставят най-съвременни удобства за туристите.

За любителите на активните дейности има много възможности за близка среща с естествените чудеса на острова. Дълго време Кюрасао не е бил предпочитано място за почитателите на гмуркането. Въпреки това дори и най-опитните гмуркачи си струва да изследват Националния подводен парк, който се разполага по протежението на 20-километров защитен коралов риф.

Друга атракция е необитаемият остров Малкият Кюрасао, който се намира в близост до източното крайбрежие на острова.

Най-различни видове риби обитават дълбоките океански води в близост до острова и създават идеални възможности за риболов. Резерватът „Кристофъл парк” пък е предпочитано място за посещения от всеки, който иска да се срещне отблизо с дивия живот на сушата.

Кюрасао е също така много добро място за хората, които търсят евтини стоки и целят пазарлък. Магазините за безмитни стоки предлагат едни от най-добрите оферти на Карибите за електронни устройства, порцелан, кристали, бижута, лен и парфюми.

Столицата Вилемстад е чудесна туристическа дестинация за търсещите активен социален живот, предлага целогодишни музикални фестивали, популярни нощни дискотеки и казина.